onsdag 27. februar 2008

Ting #2: Blogging

Blogging er også en form for kommunikasjon som det kan være interessant å bruke for Eiker Arkiv - nært beslektet med wiki, men med litt større kontrollmuligheter for blogg-eieren.


En blogg om Eikerdialekten?
En ide som har dukket opp i løpet av de siste fire ukene, er en blogg om Eikerdialekta. Det er kanskje et emne som egner seg spesielt godt for alle aldersgrupper - både pensjonister som hus'er åssen følk snakka i gamleda'r og for ungdom som snakker en "moderne Eikerdialekt". Det er jo interessant å registrere flest mulig gamle ord og uttrykk, men like interessant å finne ut hvilke dialektord som fortsatt er i bruk og hvilke som har forsvunnet. Det ville kanskje også blitt en blogg som kunne brukes i ulike skoleprosjekter.


Hva med lydskrift?
Et problem med et slikt prosjekt, er jo behovet for lydskrift. For det første er det ikke mulig å skrive lydskrift med et vanlig PC-tastatur, for det andre er det jo svært få som behersker lydskrift. Men her gikk det kanskje an å få hjelp - f.eks. av pensjonerte språklærere? Eventuelt kunne en lagt inn lydfiler der en leste inn det samme som en skrev på bloggen. Men det gikk vel også an å klare seg med at en forsøkte å gjengi talemålet ved hjelp av et vanlig alfabet - de' æ vel be're enn itteno'?

Ingen kommentarer: